Bitvu u Brodů veřejnost téměř nezná, alespoň v učebnicích dějepisu o ní není ani zmínka. Seznamte se tedy s jednou z největších tankových bitev 2. světové války, která se odehrála v červnu 1941. 



Tato bitva, která se odehrála mezi 23. - 30. 6. 1941, je totiž zastíněná slavnou bitvou u Kurska, která se stala pro Němce zdrcující porážkou. Počtem nasazené techniky je považována za největší bitvu 2. světové války. Bitva u Brodů nebo také bitva u Rovna skončila porážkou Sovětů hlavně kvůli nekoordinovanosti útoků a špatné vojenské technice.

Wehrmacht napadl Sovětský svaz a rychle postupoval do vnitrozemí SSSR, tato invaze Němců je také známa krycím názvem operace Barbarossa, kterou byly započaty boje na Východní frontě. Sovětští vojenští velitelé byli překvapeni útokem a nebyli na něj připraveni – ani z hlediska organizace, techniky i zásobování. I přesto posílali velitelé sovětských vojsk vojáky do útoků, kdy nebyla šance na úspěch. Sovětům zásadně chyběla letecká obrana, zvláště když Luftwaffe ničila sovětské tanky, které ale byly i kvůli technickým poruchám často ochromeny. 

Samotná bitva započala 26. 6. a trvala čtyři dny. Sovětská armáda zahájila protiútok a bylo připraveno 1000 sovětských tanků. Němci byli zpočátku překvapeni ofenzívou Sovětů, ale rychle se vzpamatovali a i kvůli nekoordinovanosti bojů ze strany Sovětské armády, kvůli poruchám mnoha tanků, i kvůli tomu, že političtí komisaři – tzv.politruci hnali vojáky do útoků, kde nemohli zvítězit, byl mechanizovaný sbor postupně zničen.

Generál sovětské armády Kirponos, který se ukázal jako schopným ve velení věnoval pozornost oblastem, ve kterých sovětské vojsko za německým kulhalo. Rozkazy k odstranění nedostatků v používání radiostanic, v řízení bojových operací, celkové zabezpečení křídel a zajištění součinnosti s pěchotou a dělostřelectvem měly pomoct zvrátit negativní průběh bitvy. Bohužel však ani jeho síly nestačily, protože sovětská strana měla veliké mezery v logistice a zejména ve výzbroji. V této bitvě se ukázaly i přednosti tanků, které vyvinuli Sověti a to T-34, KV-1 a KV-2. Němci zjistili, že proti jejich tankovým střelám tyto stroje odolávají a celkově byly mnohem obratnější, s lepší palebnou silou a měly vylepšenou ochranu – tzv. šikmé pancéřování. 

Nelítostné boje probíhaly až do 30. 6., mnoho sovětských útoků bylo bezhlavých, vrhali se do bojů i přesto, že ztráty ve vlastních řadách byly mnohem vyšší. Bitva u Brodů se zapsala do dějin vítězstvím německé armády, zbytek sovětského vojska začal ustupovat zpět ke Stalinově linii na východ.

V našem e-shopu naleznete hned několik plastikových modelů vojenské techniky, jenž se zúčastnila bitvy u Brodů. Nabízíme několik variant plastikových modelů tanku T-34, jenž se účastnil Bitvy o Brodů v celkovém počtu více jak 500 kusů!
 

Zpět na přehled článků
Načítám