Leonardo da Vinci byl italský renesanční umělec a inženýr, který se narodil 15. dubna 1452 v městě Vinci, Toskánsko, Itálie. Da Vinci je nejlépe známý svými malbami, zejména Monou Lisou a Poslední večeří. I přesto, že Leonardo byl učněm malíře a sochaře Andrea del Verrocchio, z velké části se sebevzdělal a naplnil desítky tajných sešitů vynálezy, pozorováními a teoriemi od letectví k anatomii. Dosud bylo nalezeno mnoho rukopisů, některé z nich byly vynalezeny, ale některé nebyly v té době možné, takže tyto rukopisy Leonardo opustil a doufal, že je lidé v budoucnu budou moci vylepšit a vytvořit něco mnohem lepšího. Pojmy vyjádřené v jeho sešitech bylo často obtížné interpretovat. V důsledku toho, ač byl ve své době chválen jako velký umělec, jeho současníci často plně neocenili jeho genialitu – kombinaci intelektu a představivosti, která mu umožnila vytvořit, alespoň na papíře, takové vynálezy, jako je kolo, vrtulník a letoun založený na fyziologii a letové schopnosti netopýra.

Na základě rukopisů nám kutilské soupravy umožňují naučit se části každého stroje a principy pohybu. Na u nás namodely-plastikove.cz můžete zakoupit modely jako je například šlapadlo, vozík s vlastním pohonem, katapult, mechanický buben nebo pákový jeřáb.

Mezi ty nejzajímavější patří šlapadlo, které bylo vyvinuto díky zájmu Leonarda o námořní studia (potápěčské obleky, ponorky, podvodní útočná zařízení pro použití proti nepřátelským lodím atd.) Dřívější inženýři již prozkoumali základní myšlenku návrhu, který se nachází na folia 945r Codex Atlanticus. Leonardo využil tuto myšlenku, aby navrhl zajímavá a originální vylepšení mechanismů k otáčení pádel.

Obsah obrázku koš

Popis byl vytvořen automaticky

 

Z Leonardových kreseb a spisů také vyplývá, že jedním z jeho hlavních zájmů byla hudba. Z jeho mnoha vynálezů je mechanický buben snad nejvíce fascinující. Buben byl navržen pro různé příležitosti, od městských přehlídek po vojenské akce. Dva velké válečky pohybují obušky po stranách, které bijí na buben, a kolíčky na válečcích lze pohybovat, aby se nastavil rytmus. Hráč může pohybovat bubnem po zemi, přičemž kolečka aktivují válečky, nebo s ním hrát v klidu otáčení klikou.

Obsah obrázku interiér

Popis byl vytvořen automaticky

 

 

Dalším Leonardovým revolučním vynálezem byl vozík s vlastním pohonem. Leonardo da Vinci konceptualizoval myšlenku samořiditelného vozíku mnoho století před automobily nebo robotikou. Je neuvěřitelné, že prototyp byl úspěšný v pohybu, aniž by byl tlačen. Da Vinciho design používal vinuté pružiny a měl schopnost řízení i brzdy. Byl navržen tak, aby fungoval autonomně, přičemž navinuté pružiny otáčejí kola vozíku po uvolnění brzdy. Před pohybem mohl být vozík nastaven tak, aby se pohyboval v libovolném směru podle toho, zda bylo řízení nastaveno v jakýchkoli přednastavených úhlech.

Obsah obrázku text

Popis byl vytvořen automaticky

 

 

Zpět na přehled článků
Načítám