Ten, kdo viděl film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, určitě ví, že „bitva o Okinawu“ z roku 1945 byla jedna z nejkrvavějších bitev v Tichomoří za II. světové války. Tahle skoro tříměsíční vojenská operace byla ukončena kapitulací Japonska po výhrůžce prezidenta Trumana použití atomové bomby. Stejně ji ale Američané použili v srpnu 1945, kdy v poslední fázi války byla shozena jedna na Hirošimu a druhá na Nagasaki…

 

Vylodění spojeneckých vojsk při bitvě o Okinawu

 

Druhá světová válka skončila 2. září, kdy Japonsko podepsalo kapitulační listinu a oficiálně tak ukončilo válku v Tichomoří. Tomu ale předcházela bitva o Okinawu – poslední velká bitva s 250 000 mrtvými na obou stranách a bombardování japonských měst. Japonská vláda stále odmítala podepsat Postupimskou deklaraci, podle které mělo Japonsko souhlasit s kapitulací. 


Bitva o ostrov Okinawa, na němž chtěli Američané zbudovat základnu vojenskou a leteckou, se jmenovala ICEBERG. Když se jednotky vojáků vylodili na ostrově Okinawa, měli dojem, že Japonci se vzdali. Nikde nenaráželi na odpor, spíše jen na válkou vyčerpané obyvatelstvo ostrova. Američanům se ale toto zdání změnilo v krutou realitu, když v severní části ostrova, který na délku měří asi 100 kilometrů a na šířku 30 kilometrů, narazili na tvrdý odpor. Pod vedením generála Ušidžima se zde od začátku dubna do konce května, kdy Američané konečně severní část ostrova dobyli, Japonci tvrdošíjně bránili. 


Námořní boje okolo ostrova probíhaly neméně krvavě. Mělo to důvod v tom, že japonští vojáci často sedali do vojenských letadel a nalétávali do spojeneckých vojenských lodí a torpédoborců. Během těch tří měsíců to bylo okolo 1500 vojenských letadel. Tito sebevražední a zfanatizovaní letci jsou známí pod označením kamikaze. Mimo jiné tak padla za oběť i slavná letadlová loď USS Enterprise. 


Padlých na obou stranách byly tisíce, Japonci ale neumírali jen v bojích, dochovány jsou informace o japonské propagandě, která děsila tamní obyvatele tím, že američtí vojáci jsou ďáblové, kteří je budou mučit, uřežou jim části těl a znásilní jejich ženy. Takto mnozí civilisté spáchali sebevraždu, ale před tím ještě zavraždili členy svých rodin. Stále ale nebylo vybojováno vítězství a vojenští analytikové radící prezidentu Trumpovi další kroky mluvili o tom, že Japonci jsou velmi tvrdošíjní v bojích a že další útok si vyžádá desítky tisíc obětí. Proto se prezident Truman rozhodl, že přimějí Japonsko ke kapitulaci hrozbou jaderné zbraně, které jak víme, byly nakonec shozeny na dvě japonská města – Hirošimu a Nagasaki. 
 

Zpět na přehled článků
Načítám