Dne 21. října 1805, v jedné z nejvýznamnějších námořních bitev v historii, porazila britská flotila pod velením admirála Lorda Nelsona kombinovanou francouzskou a španělskou flotilu v bitvě u Trafalgaru u Španělska.

Na moři lord Nelson a královské námořnictvo důsledně mařili Napoleona Bonaparteho, který vedl Francii k prvenství na evropské pevnině. Nelsonovým posledním a největším vítězstvím proti Francouzům byla bitva u Trafalgaru, která začala poté, co Nelson zahlédl francouzsko-španělskou sílu 33 lodí.

21. října se Nelson připravil na zapojení nepřátelské síly, rozdělil svých 27 lodí do dvou divizí a signalizoval slavnou zprávu od vlajkové lodi Victory: „Anglie očekává, že každý člověk bude plnit své povinnosti.“ Horatio Neslon vymyslel novou taktiku boje, která byla velice riskantní, ale zajistila vítězství. Bylo vždy zvykem postavit lodě naproti sobě a pálit jednu střelu za druhou, ale Nelson rozdělil svou flotilu na dvě skupiny a řítil se přímo na nepřátelské námořnictvo s cílem rozdělit nepřátelské flotily, aby si navzájem nemohly pomoci. Jedna skupina mířila pod jeho velením na pravou stranu směrem k nepřátelské linii, s cílem rozdělit ji na menší část, což se také podařilo. Zatímco druhá skupina se zaměřila na týl francouzsko-španělského nepřítele a dokázala jej zničit díky přesným palbám z děl.

Během pěti hodin bojů Britové zničili nepřátelskou flotilu a zničili 19 nepřátelských lodí. Žádné britské lodě nebyly ztraceny, ale 1500 britských námořníků bylo zabito nebo zraněno v těžkých bojích. Bitva zuřila na nejkrutějším místě kolem vítězství a francouzský odstřelovač střelil Nelsona do ramene a hrudníku. Admirál byl vzat do podpalubí a zemřel asi 30 minut před koncem bitvy. Poslední Nelsonova slova, poté, co byl informován, že vítězství se blíží, byla: „Nyní jsem spokojen. Díky bohu, že jsem splnil svou povinnost. “

Vítězství v bitvě u Trafalgaru zajistilo, že Napoleon nikdy nenapadne Británii. Nelson, oslavovaný jako zachránce svého národa, měl v londýnské katedrále svatého Pavla nádherný pohřeb. K jeho paměti byl na nově pojmenovaném Trafalgarském náměstí vztyčen sloup a na jeho počest byla přejmenována řada ulic.

 

Britské lodě:

Divize admirála Nelsona: HMS Victory, Temeraire, Neptune, Conqueror, Leviathan, Ajax, Orion, Agamemnon, Minotaur, Spartiate, Euryalus, Britannia, Africa, Phoebe, Entreprenante, Sirius a Pickle.

Divize viceadmirála Collingwooda: HMS Royal Sovereign, Belleisle, Mars, Tonnant, Bellerophon, Colossus, Achilles, Polyphemus, Revenge, Swiftsure, Defiance, Thunderer, Prince of Wales, Dreadnought a Defence.

 

Francouzské lodě:

Bucentaure, Formidable, Scipion, Intrépide, Cornélie, Duguay Truin, Mont Blanc, Heros, Hortense, Neptune, Redoutable, Indomptable, Fougueux, Pluton, Aigle, Swiftsure, Argonaute, Berwick, Hermione, Thémis, Achille, Rhin a Argus.

 

Španělské lodě:

Santa Anna, Neptuno, Rayo, San Augustin, San Francisco d’Assisi, San Leandro, San Justo, Monarca, San Ildefenso, Algeciras, Bahama, Montanes, San Juan Nepomucano, Argonauta a Furet.

 

U nás na e-shopu můžete zakoupit například model lodi HMS Victory právě z této bitvy.

Zpět na přehled článků
Načítám